Principiul de functionare al unui aspirator consta in crearea unei depresiuni in interiorul aparatului, in care este aspirat aerul impreuna cu particulele de praf sau micile impuritati. Acestea sunt retinute pe un filtru sau mai multe, aerul urmand sa treaca prin motor si sa-l raceasca, apoi sa paraseasca incinta aspiratorului. O caracteristica tehnica importanta a aparatului este puterea maxima a motorului care, la aspiratoarele electrocasnice, se incadreaza ca valori intre 600 si 1800 W. Puterea motorului influenteaza ceilalti parametri tehnici precum depresiunea maxima, debitul de aer si capacitatea de curatare.
La aspiratoarele moderne exista reglaje electronice pentru diferite trepte de putere, dupa cum suprafata de curatat este mai curata sau mai murdara. Depresiunea maxima exprima randamentul aspiratorului si variaza proportional cu puterea acestuia. De aceea, un aspirator cu o putere a motorului mai mare va fi mai eficient.
Caracteristicile ecologice ale unui aspirator au, de asemenea, un rol important in alegerea lui. Acestea sunt date de nivelul de zgomot facut de aparat si de numarul de filtre existente. Nivelul de zgomot admis trebuie sa se incadreze intre 60 – 80 db. In functie de numarul de filtre de care dispune, de la 2 pana la 6, aspiratorul poate ajunge la performante ridicate in curatarea de praf a oricarei suprafete. Majoritatea producatorilor de marca folosesc astazi filtrele HEPA, acestea avand un grad de retinere al prafului de pana la 99,5 % si putand fi spalate si refolosite.
Comentarii
Trimiteți un comentariu